2016-09-02 20:16:57• hírek • Szatmar.ro

A határok is megnyílnak a Bocskai Napokra

A Bocskai Kulturális Napok az az esemény, amely alkalmával még a határok is megnyílnak! Igaz ez átvitt értelemben, hisz a határ mindkét oldalán várják az érdeklődőket, de igaz az előbbi kijelentés a szó legszorosabb értelmében is.

Szárazberek és Garbolc két egymás melletti település, alig néhány kilométerre egymástól. A XX. század viharai és a becstelen trianoni békediktátum azonban azt eredményezte, hogy ha valaki Szárazberekről el szeretne jutni Garbolcra - vagy fordítva - annak 39 kilométert kell megtennie. Mintegy háromnegyed órát autózva...

A két települést immár kilencedik alkalommal köti össze a Bocskai Kulturális Napok, amely ideje alatt még a határok is megnyílnak - igaz csak szeptember 4-én, vasárnap 09.00 és 21.00 óra (romániai idő) között.

A kulturális napok azonban egy nappal korábban, már szombaton megkezdődnek: a libaréti pályán kispályás focibajnokságon csapnak össze a sportág szerelmesei.

Vasárnap aztán Garbolcon 09.30-kor (helyi idő szerint) Szalay Kont esperes hirdet igét a református templomban, ahol a hálaadó istentisztelet mellett állampolgári eskütétel is ünnepélyesebbé teszi a pillanatot. Az ünnepélyes megnyitó 11.30-kor (helyi idő szerint) kezdődik, majd a kerékpározásé lesz a főszerep. Regisztráció, majd kerékpáros Ki mit tud? előzi meg a Túr töltését, a hármas határt, az újberki halastavakat is érintő túrát, amelynek végállomása Szárazberek.

Közben 12.00-kor (helyi idő szerint) ünnepi istentiszteletet követően Szárazbereken megkoszorúzzák Bocskai emlékművét. Bográcsételek versenye, kultúrcsoportok (Szárazberek, Mikola, Pusztadaróc) előadása következik.

Az est (egyik fénypontja) Auth Csilla koncertje lesz, amely 19.00 órakor kezdődik Szárazbereken. Ezt utcabál követi, amelyhez a Trió L.E.SZ. Együttes szolgáltatja a talpalávalót. Mindezt tombola és lampionok fölengedése teszi majd színesebbé.

Az eseményen részt vesznek a Lázári tűzoltók. Dr. Széles Ferenc és csapata ingyenes egészségügyi szaktanácsadással szolgálnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: